23 Ocak 2021 Cumartesi

Rutubete Karşı Çözüm

Rutubet büyük sorun yarattığı için rutubete karşı çözüm yolları geliştirmek ve rutubet ile rutubetin yol açtığı zararlardan kurtulmak mümkün.

Örneğin duvarda rutubet olduğunu düşünelim. Rutubete karşı kesin çözüm bulmak için bilmemiz gerekenler var. Duvarın arkasında ne olduğunu bilmek oralardan boru geçiyorsa ve borularda çatlak varsa bunu tespit edebilmek için önemli oluyor.

Duvarın perde duvar mı? Tuğla duvar mı olduğu da önem taşıyor. Duvarın malzemesinin beton ya da tuğla olması da önemlidir. Evin kaç sene önce yapıldığı, şu andaki durumunun ne olduğu, rutubetin nerelerde olduğu, belli zamanlarda mı yoksa sürekli mi rutubet sorununun yaşandığı ve rutubet olan ortamın havalandırmasının nasıl olduğu gibi sorular ve bu soruların doğru olarak cevaplanması "rutubete karşı önlem" alınmasında etkili oluyor.

Rutubeti durdurmak rutubetten kaynaklanan sorunun kalıcı olarak çözülmesi için çok önemli. Eğer sorun kalıcı olarak çözülmez ve rutubet kokusuna karşı sprey gibi geçici çözümlerle gün kurtarılmaya çalışılırsa elmayı içten içe çürüten kurt gibi rutubet de hem binayı çürütür, hem insanların bağışıklık sistemlerini yok edebilir hem de eşyaları çürüterek kullanılmaz hale getirir.

Rutubeti önleme amacı ile yapılabilecek ilk işlem ortamın havalandırılması oluyor. Fakat insanların rutubete karşı üstelik geçmeyen rutubete karşı yapabilecekleri sınırlı olduğundan rutubetin kaynağını bulmak ve kalıcı çözüm yollarını uygulamak için profesyonel bir yardıma gereksinim duyuluyor.

Rutubete karşı yapabileceklerimizin sınırlı olduğundan bahsetmiştik. Peki rutubete karşı ne yapmalı?

Havalandırmanın yanı sıra bahar temizliği yapmak, rutubet önleyici boya ve badana işleri yapmak, yemek yaparken mutfağı havalandırmak, yıkandıktan sonra banyoyu havalandırmak, nem alma cihazları ile aşırı nemi azaltarak nemi kontrol altında tutmak, ısı farkından dolayı banyo ve mutfaklardan daha soğuk odalara buharın gitmesini önlemek için banyo ile mutfak kapılarını kapalı tutmak, banyo ve mutfaklara vantilatör taktırarak bunları kullanmak, tüp gaz ile çalışan ısıtıcı kullanmamak, nem yani su buharı biriken yüzeylerin zamanında silinerek küf oluşumuna izin vermemek, havalandırma deliklerinin tıkanmaması, evin sıcak tutulması, evin içinde çamaşırların kurutulmaması, küf oluşan bölgeye limon veya sirke sürülmesi, ısı kaybına engel olunması bizim alacağımız basit ama etkili önlemler arasında bulunuyor.

Rutubeti yok etmek
basit önlemlerle mümkün olmadığı takdirde rutubete karşı çözüm için profesyonel uzmanlara ihtiyaç duyuluyor. İşini profesyonel olarak yapan ustalar hem temizlik hem de rutubet borulardaki su sızıntısından kaynaklanıyorsa boruların tamiratı ve nemli alanın tadilatını yaparak soruna garantili çözüm buluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rutubet ve Küf Giderme

Rutubet ve küf insan sağlığını olumsuz olarak etkiliyor. Bunun yanı sıra hem eşyalara hem de bina yapı elemanlarına büyük zararı bulunuyor....