27 Ocak 2021 Çarşamba

Rutubet Küfü Önleyici

Havada serbest olarak dolaşan su buharının dilimize yerleşen karşılığı olarak rutubet veya nem kelimeleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Havada bir miktar nem veya rutubet bulunması istenen bir durum olsa da fazlalığı çok çeşitli sorunlara ve tatsız durumlara yol açacağından dolayı istenen bir şey değildir. Rutubet küf önleyici sistemlere ihtiyaç duyulacak şekilde artan nem son derece sıkıntılı sonuçlar doğurur.

Yalıtımın yetersizliği veya eksik ya da yanlış tasarlanmış olması çoğu zaman rutubet oluşumunun başlı başına sebebi olabilmektedir. Deniz kenarı şehir ve kasabalar ile doğal konumu gereği yüksek rutubet düzeyinde mevsimler yaşanan yerleşim yerleri bu sorunların tavan yaptığı, en sık karşılaşıldığı yerlerdir. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinin rutubetli havasının benzer etkileri oluşturma konusunda yüksek bir potansiyele sahip olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

Ancak bununla beraber evlerin içerisindeki ısı dağılımının yetersiz veya dengesiz olması da aynı şekilde sonuçlanabilir. Buna örnek olarak soba ile ısıtılan evleri vermek mümkündür. Soba ile bir odası ısıtılan evlerin diğer odalarındaki soğuk hava sıcak hava ile karşılaşarak su buharı oluşumunu tetikleyebilir. Bunun sonucunda evlerde rutubet önleyici ihtiyacı doğması kaçınılmazdır.

Sobalı evlerin dışında yalıtım sistemleri yeterli olmayan evlerde kaloriferli de olsa benzer şekilde "rutubeti önleme" ihtiyacı oluşabilir. Doğru montaj yapılmayan kapı ve pencereler ile yalıtım sistemlerinin uygunsuz ve eksik döşenmiş olması bu sonucu rahatlıkla meydana getirebilir.

Evin içi son derece iyi ısıtılır ama pencere kenarındaki yanlış montajdan kaynaklanan hava akımı sonucunda sıcak ve soğuk havanın karşılıklı teması sonucunda fena halde rutubet oluşumu meydana gelebilir.

Rutubet oluşumunun kaçınılmaz sonucu ise yeterli şekilde havalandırılamayan mekânlardaki küflenmedir. Ve küf önleyici sistemlerin kullanılmasını zorunlu hale getirebilir. Özellikle dolap içleri ve odaların köşe noktaları, çürük meyve kokulu tatsız oluşumların meydana geldiği küflenme için ideal noktalar olmaktadır.

"Küfü önleme" için mutlaka yeterli ve etkin havalandırma yapılmalıdır. Olmazsa olmaz olan unsur olan havalandırmanın yapılmasının imkânsız olduğu yer ve mekânlarda ise çözümü bu amaçla üretilmiş cihazlarda aramak son derece yararlı olabilir.

Piyasada bulunan rutubet küf önleyici cihazlar havalandırılması mümkün olmayan mekânların bu sıkıntılarından arındırılmasına katkı yapabilmektedir. Depo, hangar gibi mekânlar ile havalandırılması mümkün olmayan bodrum kat mekânları baş belası olarak nitelenebilecek bu kokulardan arındırabilmek bu şekilde mümkün olabilir.

Her türlü binada rutubetten korunabilmenin asıl unsuru her zaman iyi ve etkili yapılmış bir izolasyon olmaktadır. Buna harcanacak parayı gereksiz masraf olarak görmek ileride doğacak çok daha büyük masraflara kapı aralamak olmaktadır. Üstelik daha sonra ne kadar harcama yapılırsa yapılsın yeterli etkinliğe ulaşmak çoğu durumda mümkün olmamaktadır.

Depo, ardiye, yeni inşaat gibi farklı nitelikte binalar ile bulunduğu konum itibariyle havalandırma imkanı bulunmayan evlerin asıl sorunu izolasyon kaynaklı olmadığı için daha farklı çözümler üretmek gerekebilmektedir.

Alınan her türlü tedbire yapılan tüm masraflara rağmen mekânlardaki rutubeti gidermenin mümkün olmadığı durumlarda rutubet küf önleyici cihazlar imdada yetişmektedir. Değişik büyüklükteki mekânlar için farklı model ve kapasitedeki cihazlardan uygun seçimler neticesinde son derece iyi ve etkin bir şekilde yararlanmak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rutubet ve Küf Giderme

Rutubet ve küf insan sağlığını olumsuz olarak etkiliyor. Bunun yanı sıra hem eşyalara hem de bina yapı elemanlarına büyük zararı bulunuyor....