20 Ocak 2021 Çarşamba

Nem ve Rutubete Son

İster yeni inşaatlarda olsun isterse eskiden beri rutubet içerisinde bir yaşamın hüküm sürdüğü binalarda, artık gelişen teknoloji ve onun sayesinde üretilen cihazlar ile nem ve rutubete son verilebilmektedir.

Betonarme yapılar doğası gereği belli miktarlarda su içermek zorunda olduğundan kuruması zaman almakta ve inşaatın özellikle ilk yılında içinde oturanların son derece şikâyetçi olduğu büyük problemler üretebilmektedir.

Üstelik bu rutubetli ortam özellikle bebekler ve yaşlılar ile hastalar için çok daha zor koşullar anlamına gelmektedir. Birçok hastalığın tetikleyicisi konumundaki rutubet giderilemediği takdirde hem insanlar hem de binalar için sıkıntılı bir süreç olmaktadır.

Neme son verme üzere geliştirilmiş çok önemli işlevlere sahip cihazlar sayesinde artık yeni binalarda da eski binalarda da rutubetin kötü etkilerini uzaklaştırmak mümkündür. Önemli olan ihtiyaca uygun olan cihazı doğru tespit etmek ve kullanmaktır.

Rutubete son vermek için mekânların yeterli şekilde havalandırılması da son derece önemlidir. Özellikle karşılıklı pencerelerin açılması suretiyle hava sirkülasyonunu temin etmek bu bakımdan çözüme yönelik atılmış önemli adımlardan birisidir.

Vakum etkisi ile ortamda bulunan havayı bünyesine çeken cihazlar, içerideki soğuk plakaya su buharının temas etmesini sağlar ve bu şekilde aniden yoğunlaşan buharın bir haznede birikmesini sağlar. Daha sonra bu haznedeki su dışarıya atılır. Böylece içeriğindeki su buharından arındırılan hava cihaz tarafından ortama iade edilir.

Benzer şekilde çalışan "nem cihazı" için farklı büyüklük ve kapasitede modeller bulunmaktadır. Mekânın hacmi ile uyumlu bir modelin tercih edilmesi ile sorunu tamamen çözmek mümkün olmaktadır. Rutubet cihazı modellerinin temininde mutlaka ihtiyaç duyulan kapasite iyi analiz edilmelidir.

Aksi durumlarda ya yetersiz kapasite sorunu neticesinde aksaklık yaşanacak veya ihtiyaç duyulandan daha fazla bir kapasiteye gereksiz para ödenmiş olacaktır. "Nem ve rutubete son" verebilmek amacıyla yapılacak bu hesaplamada titiz davranmak, eninde sonunda kazanan tarafta olmak ile eş anlamlı olmaktadır.

Özellikle inşaat aşamalarında olan binaların beton aksamı içerisinde bulunan suyun giderilmesi konusu da bu çerçevede önemli olmaktadır. Rutubeti giderilemediği için sonraki aşamaya geçilemeyen binaların bekletilmesi boşuna zaman ve para kaybı anlamına gelir.

Boya, parke ve benzeri diğer işlemler için beklemeden imalata devam etmeyi sağlayan cihazları kullanmak iş akışının aksamadan sağlanması açısından son derece yararlıdır.

İşyeri, okul, ev, lojman, hastane, çarşı, sosyal tesis ve benzeri her türlü binada daha kaliteli bir yaşamın asgari koşullarını sağlamak açısından nem ve rutubete son verecek şekilde havalandırma yapmak ve yine de gerek duyuluyorsa modern teknoloji ürünü cihazları kullanmak son derece önemlidir. Bu şekilde davranarak insan sağlığı açısından da elverişli olan bir noktaya ulaşmak herkesin isteyeceği ve temenni edeceği bir husustur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rutubet ve Küf Giderme

Rutubet ve küf insan sağlığını olumsuz olarak etkiliyor. Bunun yanı sıra hem eşyalara hem de bina yapı elemanlarına büyük zararı bulunuyor....